den mørke baksiden av covid-19
Oppdatert: 12. apr. 2021

(Foto: Wix)
Covid-19 pandemien har ført til den største krisen i luftfartens historie. Det har resultert i store økonomiske problemer for flyselskapene og tusenvis av piloter rundt om i verden har mistet jobbene sine. Norge er intet unntak, hvor piloter har blitt oppsagt, permittert og mange lever i uvisshet om arbeidsplassen kommer til å finnes i fremtiden.
Det å bli arbeidsledig er en kraftig påkjenning og kanskje noe av det verste man kan oppleve etter kriser som dødsfall og skilsmisse. Tap av inntekt, tap av status, tap av sosial omgang og en uviss fremtid i møte. Det er realiteten mange har stått i siden Covid-19 pandemien brøt ut for fullt i mars. I tillegg til jobbusikkerheten har man også pandemiens konsekvenser i samfunnet, med helt eller delvis nedstenging, begrensninger på bevegelsesfrihet og forsamlinger og ikke minst frykten for å bli smittet eller smitte andre.
"Usikkerhet om arbeidsplassen og våre tanker kan faktisk skape større angst og gi en større belastning på vår mentale og fysiske helse enn å faktisk miste en jobb. Når vi har fått svar, kan vi handle, se hva som skjer, og slutte å leve i engstelig forventning. Det er ofte ikke-kunnskapen som er verst"(Green 2020, Flypsykolog).
Midt i all denne usikkerheten og den store påkjenningen har piloter flydd rundt delvis permittert, noen på oppsigelse og noen i full jobb. Felles for alle er den store usikkerheten om de langsiktige konsekvensene for luftfarten. Vil arbeidsplassen min overleve? Når vil jeg komme tilbake i jobb fra permittering? Hvor lang tid vil det ta før selskapet mitt ansetter igjen og jeg kan få tilbake jobben min? Er dette slutten på flykarrieren? Det er ulike situasjoner og mange spørsmål. Om man mister jobben er det ingen andre flyjobber å få ellers i verden pr i dag. Det blir store økonomiske endringer og når man i tillegg kanskje sitter med store studielån etter flyutdanningen, kan situasjonen gi store konsekvenser. Mange har ikke annen utdanning å falle tilbake på. Det blir en vanskelig situasjon.
Piloter er trent til å håndtere stress og løse problemer. Men i denne situasjonen finnes det ingen "quick fix" eller kortsiktig løsning på problemet. All usikkerheten medfører mye stress. Kanskje har situasjonen påvirket livet på hjemmebane også, noe som igjen fører til enda mere stress. Man kanskje tenker og grubler mye på fremtiden, ulike scenarioer for hva som skjer, leser alt av nyheter om luftfart og prøver å danne seg et bilde av fremtiden. Man leter etter noe konkret å forholde seg til, men ingen sitter med fasiten.
European Cockpit Association (ECA) hadde en artikkel (Link: Amidst a pandemic: an epidemic of anxiety) om mental helse til piloter under Covid-19. Her skriver de mer inngående om de mentale utfordringene og hva man selv kan gjøre for å håndtere situasjonen bedre.
Pilot Peer Support Programmes
Det finnes løsninger hvis man kjenner at det blir for mye å håndtere. Dette kan skje alle, og det som er helt sikkert, er at i denne krisen er det mange som kjenner på det samme som deg. Det er ikke alltid like lett å gå med dette til famile, venner eller kollegaer. Men flyselskapene har sine "Pilot Peer Support Pragrammes". Disse programmene gjør det mulig for piloter å få kontakt med andre piloter, hvor man kan prate om sine personlige problemer. De har også mulighet til å sette deg i videre kontakt med medisinske og psykologiske helsepersonell hvis det behøves. Har man helseforsikring gjennom jobb eller privat har ofte de også et viss antall timer med psykolog dekket i forsikringen. Føler man at man sliter og har det tungt er det bedre å ta steget å få hjelp enn at det potensielt kan eskalere og bli verre.
I en utfordrende periode er det ikke tiden for å løse alle problemene i hodet selv, snakk med de man har rundt seg, kollegaer, familie og venner. Oppleves det uhåndterbart, ta kontakt med ditt Pilot Support Pogramme. Den største styrke er i den som tør å rekke opp hånden å si at man ikke har det så bra!