top of page

Stenge ned feil motor?

Oppdatert: 13. apr. 2021

"Utenkelige feil som likevel skjer..."

 

For alle som har lest om flyulykker så husker man British Midland Airways ulykken i 1989. Flyet fikk problemer med den venstre motoren (motor nr. 1), hvor pilotene identifiserte problemet og konkluderte med at det var problemer med høyre motor (motor nr. 2). De stengte ned den "friske" motoren og det endte med havari i Kegworth.


Dette var en tragisk ulykke og noe som i utgangspunktet ikke skulle kunne skje igjen. Men det har skjedd 2 ganger i ettertid. En ATR-72 fra TransAsia havarerte etter avgang ut fra Taipei i 2015 etter at feil motor ble stengt ned. Den siste hendelsen skjedde i 2017 med en Airbus 320 fra det indiske flyselskapet GoAir da de skulle ta av fra Dehli. De fikk en fugl i høyre motor på ca. 115kts som ga de kraftige vibrasjoner og unormale lyder i motoren. Pilotene valgte å fortsette avgangen. Også i denne hendelsen identifiserte pilotene feil. På 3000ft stengte pilotene ned den venstre (friske) motoren. Heldigvis ble feilen oppdaget og pilotene fikk restartet den igjen. Under restarten av motoren mistet flyet hastighet og de var nær steilehastigheten, noe som førte til at flyets beskyttelsesfunksjon "Alpha Floor" ble aktivert som bidro til at de kom ut av situasjonen. Det var en situasjon som kunne blitt vesentlig verre, spesielt med tanke på at de var på lav høyde. Når de kom seg ut av situasjonen var de nede på 2600ft. De landet ca 20 min etter take-off. Det skal også sies at de gjorde en go-around på 1 motor da de under innflyvningen kom altfor høyt til å lande.

Å gjøre slike "enkle" feil, velge riktig mellom høyre og venstre, skjer meget sjeldent. Men selv om det er meget usannsynlig, så er muligheten der, og det har skjedd flere ganger. Disse hendelsene har ført til et større fokus på å identifisere motorfeil. Dette blir trent på i simulator og er et viktig fokusområde. Jeg skal ikke gå inn i dybden på teorien om bakgrunnen for disse feilene, men det viser hvordan samhandling mellom situasjon, person, teknologi og systemet som helhet bidrar til slike ulykker. Dette er hendelser og ulykker som er viktige påminnelser om at marginene kan være små, og en avgjørelse kan "redde dagen" eller ende i et havari. Det viser faktisk hvor lite som skal til for at den høye sikkerheten vi trener for kan rakne.
171 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page